torsdag 21. juni 2007

Siste tirsdagsseilas


Gundermetoden ble lagt til grunn for kveldens seilas. Ombord var Marcus på fordekk, Espen H på fokka, Jan-Terje på klavetur, Harald på storseilet og nypåmønstret kvinne Anne på fokka/brasen. Hun har tidligere seilt på prestebåten "Spleis" etter å ha deltatt på seilkurs i våres. Bolero av Ravelli ble spilt for full styrke på vei ut fra havn..... Her skulle det jaktes... Foran oss hadde vi Ashiki og 40 sek bak oss Pulverheksa. Vi fikk en relativt god start men brukte lang tid på å få opp farten. Pulverheksa tok oss raskt igjen og fikk overlapp. Fikk trimmet båten og begynte å sige fra, det føltes utrolig godt. Fallt litt av mot første merke og farten datt dramatisk. Ble tatt igjen ved merke men når kryssen ble satt så seig vi fra igjen. Spinnakersettingen gikk åt h..... samt at den uduglige inkompetente brølende rormannen valgte feil spor nedover banen. Istedet for raskeste vei ble fri vind valgt. Pulverheksa dro ifra. Nedtaket gikk meget bra og etter en fin krysslegg så skulle den j... spinnakeren opp igjen og nå gikk det åt h... igjen. Ble nr 7 av 17. Nedtaket gikk til h.... så vi satte på Ivan Rebkoff "Kusaken musten riden", deppet litt og satte spinnaker... det gikk meget bra. Og tok den ned og det gikk meget bra. Så nå er skipperen fornøyd. Harald er konge på storseilet, Marcus begynner å få taket på fordekket, Espen er allroundern, Jan-Terje kjører klaveturet som en pianist selv om han struper spinnakeren... og nykomlingen Anne hun fant seg vel til rette ombord selv om hun syns det var mye bannskap ombord.... Nå slipes knivene med tanke på Vestfjorden. På lørdag blir det skjærgårdstur med mannskap og venner/kollegaer. Værmeldingen er meget oppløftende.

måndag 18. juni 2007

Vårres "Væran Rundt"


Skipper Brage var tidevis meget oppgitt progresjonen i regattaen. Med han som skipper var vi første båt ut fra brygga (det har han ikke lært av far). Bestefar og far jobbet som helter på dekk mens bestemor og mamma passet Aurora.

Skipperen brølte ut sine kontraordrer (det er noe han har etter sin far) og mannskapet utføret halve jobber som aldri før.

Mannskapet fikk orden på sysaken og skipperen kunne lene seg godt tilbake i trygg forvissning om at han hadde ført Ariel inn blandt de fremste båtene i starten og at den ledelsen vi der fikk skulle ingen ta fra oss. Det holdt stikk. Etter mange krysslegger, med reving og krengning, ble vi første båt over mål. Barna var overbevist om at vi vant selv om vi ble nest sist etter LYS beregningene. (så ingen grunn til å forklare dette urettferdige beregningsystemet for barna, tipper at mannskapet på Heureka fikk full opplæring)

Først over målstreken ble feiret med pølser og kjøttboller til barna og middelhavs bord til de voksne (takk Tone)

Etter noen runder i apparaturen sammen med Benjamin og Magnus, i skolegården på Helligvær, var det premieutdeling og bespisning i samfunnshuset. Ungene var meget fornøyd, det var også opphavet, med dagen og de sovnet raskt inn. Besteforeldrene passet på mens far tok all ankerdrammen for seg selv sammen med Olav, Remi og Kai.

Etter en noe nølende start lå vi relativt bra an inntill Skipperen kastet en blinkesko i havet. Dette tok vi som et tegn på at han ønsket å teste oss så vi seilte tilbake og plukket opp skoen med stor presisjon. Skipperens karistiske latter runget over båten når han pekte bakover og ropte "sko, sko...." Da forsto vi at han drev helvete med oss. Skoen ble hentet og skipper fratatt sko og briller. For å ta inn det tapte heiste vi spinnaker, fightet med Springer, og tok igjen de andre på målstreken.


Herlig....................

Rett etter målpassering ble skipperen hentet for dopingkontroll. Godt at ankerbrusen ennå stod urørt i skapet.....


Væran Rundt


Storfamilien deltok på Væran Rundt. Dette skriver Bodø Seilforening (Bilde er av S/S Springer som seiler i 0 vind);


Avstanden fram til Lady Theres var på over en halv time etter halvseilt løp i Værran Rundt. Anemone og Lærke gikk derfor hardt ut i starten fra Helligvær og fikk henholdsvis protest mot seg og tjyvstart. Ved å ta straff og starte på nytt var de i gang med det som så ut til å bli en håpløs oppgave. Anemone slo til slutt Lady Theres med ca 10 minutter. Seks minutter bak Lady Theres kom Lærke, som forøvrig stilte med spinnaker for første gang i regattasammenheng.
I klassen regatta med barn var Sofie helt utilnærmelig både lørdag og søndag. På andreplass kom Tora som seilte seg opp fra en tredjeplass ved halvseilt løp. Tre båter måtte bryte på grunn av sjøsyke og diverse andre problemer. Målgangen i denne klassen var mannskapene tatt i betraktning, veldig spektakulær. Springer, Tora og Ariel kom fossende gjennom Nyholmsundet med spinnaker. Springer foran og Ashiki og Tora i en tett duell like bak. Over målstreken var situasjonen den at Springer var et lite sekund foran Ariel og Tora som kom helt likt. Rett bak kom Sofie som kunne slippe jubelen løs.
Det sosiale opplegget på Helligvær var som vanlig veldig bra. Redningslaget stilte opp og serverte en nydelig fiskesuppe med kaffe og kaker etterpå.

måndag 11. juni 2007

Trening



Etter den begredelige tirsdagen besluttet vi å trene mer. Som sagt så gjort. Fredag 8 juni trente Marcus, Espen og undertegnede på seiltrim på kryss samt spinnaker seiling. Det begynte dårlig men vi fikk taket på det etterhvert, men lvi har mye igjen for at det skal bli bra. Espen lærte opp Marcus på fordekket og selv tok han fokka. Fant ut at 10 cm på løyegangen kunne utgjøre 0,3 kts. Interessant. Denne dama trenger fingerspissgefylen. Vi seilte fra 18 - 21. Lørdag 9 juni kom Jan-Terje ombord og tok storseilet/klaveturet. Fikk ikke ordentlig tak på seilingen i dag heller. Prøvde noen kaotiske jibber men det var sorgen. Tove, Harald, kamerat av Marcus samt et vennepar av Espen mønstret på og vi satte kursen til havs. Fiskesuppe og krabbe ble servert og stemningen steg mange hakk. Harald hadde forøvrig fløyet "low pass" over oss hele ettermiddagen i anledning dropp av fallskjermhoppere. Mannskapet seilte båten tilbake på morgenkvisten og under Jan-Terjes myndige ledelse ble båten trygt lagt til og fortøyd. Konklusjon; vi er dyktigere på kos og hygge enn seiling. Mannskapet kan lett ramse opp 20 ølmerker men klarer knapt å liste opp storseilets trimmuligheter. Vi må trene enda mer!

onsdag 6. juni 2007

"Meritert regattamaskin selges"


"En regattaopptimalisert bobåt (les; Hanse 341 se bilde) selges for kun kr 123 000 over tidligere annonsert pris på Finn.no http://www.finn.no/finn/boat/object?finnkode=10091733&sid=11abcZFgME401084&pos=23&tot=55 .
Båten er pr tiden nordnorges mestvinnende seilbåt i 2007".
Slik kan annonseteksten se ut om noen timer. Heureka vant IGJEN en tirsdagsseilas. Dette kompromissløse og beryktede mannskap loffet en Sweden Yacht 42 over startlinjen. Remi og hans mannskap seilte deretter i ensom majestet og vant kveldens regatta. Dette tiltross for skipperens helt klare begrensninger i norsk rettskrivning. Les hva han skriver i dopingsrus http://heureka2004.blogspot.com/
Selv prøvde vi oss på en luring ved å ikke være i startområde før 4 minutter før start. Vi rundet Molokroken perfekt 4 minutter før start, slo av motoren, tok en 360 og kostet mot startlinjen, som dessverre ble passerte 8 sekunder før startskuddet smalt. Og slik fortsatte det. Vi endte til slutt på en 10 plass. Mer er det ikke å si om det. Høye kneløft og kontraordre på kontraordre preget seilasen. Konklusjon VI MÅ TRENE MER!

måndag 4. juni 2007

Barna ombord


Det fantastiske været fortsetter i nord med skyfri himmel og mange og tyve grader. Rammen rundt barnas første tur kunne ikke vært bedre. Endelig kunne jeg ta de med. Desverre var Anne-Katrine på jobb og kunne således ikke være med. Familien Urgård mønstret også på og Frida (3) fant tonen umiddelbart med Aurora. Kursen ble satt mot Kjerringsøy gamle handelssted i anledningen åpningen av rorbusenteret der. Underveis fikk vi langet ombord 2 torsk, av storebror til Frida, noe som holdt til ett herremåltid for de voksne, barna foretrakk pølse. Vel fremme la vi oss longside med Ladyfame, verdens mest "pimpa" Bavaria. Fruen der ombord inviterte på en Gin Tonic med påfølgende omvisning. Etter å ha landet silkemykt på ett håndknyttet persisk teppe, noe det fantes 3 av ombord, kan inntrykkene kort oppsummeres i følgende stikkord komfort, komfort, komfort og masse elektronikk. Omvisningen ble avlsuttet med en dans noe det var mer enn nok plass til. Vel tilbake i cockpiten satte vi oss ned sammen med de andre 16 gjestene!!!! og nøt sommerkvelden mens Halvdan sang kjærlighetsvisa og isbitene sakte forsvant i glasset. Ungene fikk seg en tur i land før de tok kvelden slitne og fornøyde. For de voksne ble kvelden avsluttet med nydelige dampede blåskjell etter en overdose med nordnorske inntrykk. Jeg nevner sol, 25 grader, rorbuer, handelsstedet, hundrevis av båter i marinaen, måkeskrik og Halvdan Sivertsen. Lorents serverte frokost til de minste og rodde oss alle ut til en nydelig sandstrand hvor ungene fikk løpe barbeint i timeglass sand. Hjemturen tok vi i ett strekk og det uten en eneste misshagsytring fra barna. De oppførte seg helt fantastisk fra begynnelse til slutt. I Bodø havn mønstret Urgård familien av og vår Au Pair Joan og hennes venn nils mønstret på. Turen gikk til Paradisbukta hvor dagen ble avsluttet med grilling. Ungene ønsket å sove ombord men det ville kanskje vært litt i overkant på første turen. Vel hjemme ble det en rask tannpuss og rett i seng. De sovnet iløpet av sekunder - fornøyde. Dette har vært den mest fantastiske turen jeg har hatt så langt og måtte sommeren gi oss flere. Nå skal også en sliten pappa tørne inn. God natt.